“Rukoilevatko Tiedemiehet? Einstein Vastaa Pienen Tytön Kysymykseen Tiede Vastaan Uskonto”

Uutisissa (Brainpickings): “Pieni tyttö New Yorkista nimeltä Phyllis kirjoitti kirjeen suurelle Albert Einsteinille vuonna 1936 :

‘ “Riverside Church 19 tammikuu 1936

Paras tri Einstein,

Pyhäkoululuokassa meille on herännyt kysymys : Rukoilevatko tiedemiehet? Se alkoi kysymyksellä voimmeko uskoa sekä tieteeseen, että uskontoon. Kirjoitamme tutkijoille ja muille tärkeille miehille, yrittäen saada vastauksen omaan kysymykseemme.

Meille se olisi suuri kunnia, jos vastaisitte kysymykseemme : Rukoilevatko tiedemiehet ja mitä he rukoilevat ?

Olemme kuudennella luokalla, neiti Ellisin luokassa.

Kunnioittaen,

Phyllis’

“Vain viisi päivää myöhemmin Einstein kirjoitti takaisin — eikö se ole ihanaa kun kulttuurijättiläiset vastaavat lasten vilpittömään uteliaisuuteen? — ja hänen vastauksensa puhuu samaan tieteen henkiseen laatuun, jota Carl Sagan ylisti vuosikymmeniä myöhemmin ja Ptolemaios teki vuosituhansia aikaisemmin. Kuusi vuotta aikaisemmin, Einstein oli tutkinut juuri tuota samaa aihetta, paljon monimutkaisemmalla kielellä ja aistiharhaisemmalla retoriikalla, hänen legendaarisessa keskustelussaan Intialaisen filosofin Tagoren kanssa.

‘ “24 tammikuuta 1936

Hyvä Phyllis,

Yritän vastata kysymykseesi niin yksinkertaisesti kuin voin. Tässä on minun vastaukseni:

Tutkijat uskovat, että kaikki tapahtumat, mukaan lukien ihmisiä koskevat, johtuvat luonnon laeista. Siksi tutkija ei ole taipuvainen uskomaan, että tapahtumien kulkuun voidaan vaikuttaa rukouksen, eli yliluonnollisesti manifestoidun  toiveen toimesta.

Meidän on kuitenkin tunnustettava , että todellinen tieto näistä voimista on epätäydellinen, niin että lopulta usko lopulliseen, perimmäiseen henkeen lepää jonkinlaisella uskolla. Tällainen uskomus on edelleen laajalle levinnyt, huolimatta nykyisen tieteen saavutuksista.

Mutta myös jokainen, joka on vakavasti mukana tieteen harjoittamisessa muuttuu vakuuttuneeksi siitä, että jokin henki on ilmeinen maailmankaikkeuden laeissa, joka on huomattavasti ylempi kuin ihminen. Näin tieteen harjoittaminen johtaa erityislaatuiseen uskonnolliseen tuntemukseen, joka on varmasti aivan erilainen kuin jonkun enemmän naiivin uskonnollisuus.

Sydämellisin terveisin teidän

A. Einstein.’ ”

Kommenttini: Tässä on todella kabbalistinen näkemys korkeamman voiman olemassaolosta maailmassa, jota ei tule palvoa, vaan se pitää paljastaa.

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbala ja elämän tarkoitus" Comments RSS Feed