Miksi Yhteiskunnat Rappeutuvat

Mielipide (Victor Davis Hanson, Yhdysvaltojen sotahistorian kolumnisti, poliittinen esseisti ja entinen klassisten aineiden professori): “Miksi kerran kukoistavat yheiskunnat kangistuvat ja rappeutuvat?

Satoja syitä on esitetty Rooman hajoamiselle ja Ranskan entiselle 1900-luvun järjestelmälle. Syyt vaihtelevat inflaatiosta ja kohtuuttomasta kuluttamisesta, luonnonvarojen ehtymiseen ja vihollisten valloituksiin. Historioitsiat yrittävät myös ymmärtää Mykonoslaisten, Atsteekkien ja ilmeisetsi myös moderinen kreikkalaisten romahdusta. Kirjallisuudessa aina Catulluksen (Roomalainen runoilija, n. 84-54 EAA) Edward Gibboniin (Englantilainen historioitsija ja parlamentin jäsen 1737-1794), vauraus ja vapaus—ja kuka sai niitä kaikkein eniten— romahduttivat useammin kulttuureita köyhyyden ja uupumuksen sijaan.

Yksi toistuva teema näyttää johdonmukaiselta Ateenalaisessa kirjallisuudessa Makedonialaisten kaupunginvalloituksen kynnyksellä: sosiaalinen kinastelu kutistuvan “piiraan viipaloinnista”. Ateenalaisten puheet tuolta ajalta viittaavat usien oikeudenkäynteihin omaisuudesta ja perinnöstä, veronkiertoon ja työttömyyskorvauksiin. Rooman valtakunnan lopun jälkeen, taantumuksellinen Latinalainen kirjallisuus—Juvenalin, Petroniuksen, Suetoniuksen ja Tacituksen suosiossa— syyttivät “leipää ja sirkushuveja”, liiallista rikkautta, korruptiota sekä raskasta hallitusjärjestelmää.

“Gibbonille ja myöhemmille Ranskalaisille tutkijoille ‘Bysantista’ tuli halventava kuvaus erittäin raskaasta Kreikkalaisesta byrokratiasta joka ei kyennyt verottamaan riittävästi katoavia tuottajia ylläpitämään byrokraattien kasvavaa määrää. Antiikin aikana oli yleistä kasvattaa valuutan (fyysistä) määrää lyömällä halpoja pronssikolikoita ja maksamalla julkiset velat niillä.”

Minun kommenttini: Kaikki toistaa itseään, sillä egoismimme on hallinnut meitä ihmisen ensimmäisestä maanpäällisestä päivästä lähtien. Tänään puhumme kuitenkin avoimesti uudesta henkilön ja yhteiskunnan kehityksestä: “yhden perheen” yhteiskunta tulee tapahtumaan 1) vastahakoisesti ja kärsimyksen kautta 2) helposti ja miellyttävästi sen välttämättömyyden ymmärtämisen kautta.

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbala ja elämän tarkoitus" Comments RSS Feed