Joseph Stigliz: Maailma Uuden Kaaoksen Kynnyksellä

Mielipide (Joseph Stigliz, Kolumbian yliopiston professori, Nobel-palkinnon saaja taloustieteissä): ”Joku hiljattain sutkautti, että paras asia vuodessa 2011 on että se todennäköisesti oli parempi kuin 2012.

”Euroopan johtajat kuuluttavat toistuvasti sitoutumisestaan euron pelastamiseen, mutta he, jotka olisivat voineet tehdä jotain, toistuvasti sanoivat olevansa sitoutuneita olemaan tekemättä mitä pitäisi tehdä. He ovat oivaltaneet, että kieltäymys johtaa hitaaseen kasvuun – tosiaankin, taantuma on yhä todennäköisempi – ja ilman kasvua ahdistuneet euromaat eivät tule onnistumaan velkojensa hoidossa. Mutta mitään ei ole tehty kasvun edistämiseksi. He ovat kuoleman kierteessä.

”Vielä kaksi myönteistä huomiota vuodesta 2011: Yhdysvallat näyttää viimeinkin havahtuneen ammottavaan kuiluun rikkaiden ja muiden välillä – ylemmän 1 %:in ja kaikkien muiden välillä. Nuorten protestiliikkeet, ”Arabikevät”, Espanjan indignado ja Vallatkaa Wallstreet ovat tehneet selväksi sen, että jokin kapitalistisessa järjestelmässä on hyvin vinossa.

”Yhdysvallat on toivonut toipumista viennin kautta, mutta taloudellisen kasvun hidastuessa Euroopassa, joka on sen suurin asiakas (ja hidastuva kasvu miltei koko muussakin maailmassa), se on epätodennäköistä. Vielä pahimmat seuraukset kulutuksen potentiaalisista tulevaisuuden leikkauksista, liikenteen pysähdys –  ja Republikaanien viha – voi tarkoittaa sitä, että Barack Obaman hallinnon palkkalistaveron leikkausta ei pidennetä, eli talouskulutuksen heikkeneminen.

”2012 voi olla merkki uuden ja pelottavamman vaiheen alkamiselle, maailman pahimman taloudellisen kurjuuden alkamiselle 75 vuoteen.”

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbala ja elämän tarkoitus" Comments RSS Feed

Previous Post: