Et Tiedä Ennen Kuin Maistat

Kysymys: Rabash (Rav Baruch Shalom HaLevi Ashlag) kirjoittaa, että henkilöllä pitää olla uskoa. Mitä hän tarkoittaa uskolla?

Vastaus: Oivallamme automaattisesti kabbalan tekstien sanat perinteisessä merkityksessä tottumuksemme mukaan. Toisaalta se hämmentää meitä loputtomasti, kun taas toisaalta meidän tulee ymmärtää, että se ei ole sattumaa: Meidän tulee yksinkertaisesti selvittää näiden sanojen henkinen merkitys.

Epäjohdonmukaisuus ja hämmennys perinteisten selitysten välillä sanan ”usko” suhteen, jotka yleisesti hyväksytään tässä maailmassa, johtuu siitä tosiasiasta, että meiltä vielä puuttuu sisäinen havainnointi. Heti kun alamme elää henkisyyttä, tämä maailma ei hämmennä meitä enää.

Olen esimerkiksi saattanut kuulla sanan ”suolainen” tuhat kertaa, mutta en tiedä mitä se tarkoittaa, ennen kuin maistan sitä. Tietoni perustuu tuntemukseen. Halun vastaanottaa nautintoa pitää tuntea täyttymyksen maku, siihen asti tulen vain kokemaan hämmennystä.

Kysymys: Miksi on olemassa ihmisiä, jotka voivat heti uskoa mitä heille sanotaan?

Vastaus: Tämä on kehitystaso henkilölle liikkumattomalla, vegetatiivisella tai elollisella asteella. Kun hän saavuttaa ”puhuvien” (ihmisen) tason, siitä eteenpäin tulee edistyä itsenäisesti.

Henkilön koko edellinen tila mitätöityy. Jos hän menneisyydessä uskoi kaikenlaisiin tarinoihin, uskomuksiin ja uskontoihin, tänään hän kokee tyhjyyttä. Hän ei myöskään luota ryhmään tai kirjoihin. Hänelle on kerrottu, että viisaat ovat kirjoittaneet kirjat, entä sitten?

Henkilö ei enää hyväksy sokeasti asioita. Mitä hänen siis tulee tehdä? Hänen tulee edistyä uskoen viisaisiin – järkeilyn yläpuolella. Tämä tarkoittaa, että henkilö ei hyväksy mitään ”uskossa”, vaan häneltä edellytetään, että osoittaa todeksi sen mitä Kabbalistit kuvailivat.

Tehdäkseen sen, hänen tulee kuitenkin täyttää pari ehtoa: avata kirjat, liittyä ryhmään, tutkia sen periaatteet ja selvittää miten todenmukaisia ja järjellisiä ne ovat suhteessa voimiin, ominaisuuksiin ja luonnon lakeihin. Henkilön tulee tehdä tämä analyysi, jotta voi saavuttaa toisen luonteen, joka tällä hetkellä on kätketty häneltä.

Kysymys:  Tässä tapauksessa hän kuitenkin edistyy tietämyksen avulla. Missä siinä on ”usko järkeilyn yläpuolella”?

Vastaus: Totta. Järkeilyn yläpuolella on sitä, että henkilö hyväksyy nämä ehdot ja toteuttaa ne sisäisesti. Toisin sanoen, hän näkee kaikki epäilyt, hämmennyksen ja esteet kulkuvälineenä, alustana henkiselle kasvulleen.

Henkilön koko henkinen työ sijaitsee järkeilyn yläpuolella, mutta jokaisella uudella tasolla, hän selvittää nämä ehdot järkeilemällä. Miten muuten tietäisimme, että edistymme?

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbala ja elämän tarkoitus" Comments RSS Feed

Next Post: